رادیومهر؛

اقامت دختران افغانستانی، در هزارتوی برگه تجرد !

اقامت دختران افغانستانی، در هزارتوی برگه تجرد !

بیمه خانه: می دانستید دختران افغانستانی پس از تمام شدن دانشگاه، برای تمدید اقامت در ایران باید گواهی تجرد بگیرند؟! برگه ای كه این سالها روند اداری صدور آن هم ناراحت كننده بوده، هم عجیب.


دریافت 9 MB
مجله مهر: ماجرا از استوری چند دختر جوان افغانستانی آغاز شد. آنها نوشته بودند برای تمدید اقامت در ایران باید هر سال برگه تجرد بگیرند و اثبات این «مجرد بودن» خودش یك راه دور و دراز است كه آنها دیگر طاقت درنوردیدن آنرا ندارند؛ از پیدا كردن چند شاهد با مشخصات خاص گرفته تا رفت و آمد به محیط شلوغ كلانتری یا پرس و جوی مامور آگاهی از در و همسایه، و تحمل حرف و حدیث ها وقتی مقرر است بطور خاص از مجرد بودن یك دختر صحبت شود، همه و همه بهانه ای شد تا در این پادكست رادیومهر با یكی از این دختران مهاجر صحبت نماییم.

«زهرا» متولد و بزرگ شده اصفهان است و سه چهارسالی می شود كه از دانشگاه پیام نور اصفهان در رشته مهندسی كامپیوتر فارغ التحصیل شده است.
او می گوید همه دخترها و پسرهای افغانستانی ساكن ایران، برای ورود به دانشگاه باید پاسپورت دانشجویی بگیرند؛ پس از تمام شدن دانشگاه هم اگر نخواهند درس را ادامه بدهند و برای كنكور كارشناسی ارشد بخوانند، باید پاسپورت و اقامت دانشجویی را تبدیل كنند به پاسپورت و اقامت عادی. این هم یك روند اداری دارد كه گرفتن "برگه تجرد" برای دخترها، یكی از قسمت های آن است.
زهرا می گوید همین كار اداری كوچك حالا غم سنگینی شده روی دل دخترهای افغانستانی: «سالهای قبل دخترخانم ها باید می رفتند سفارت افغانستان، و حالا صدور این برگه به نیروی انتظامی هر استان واگذار شده است.» اگر این برگه نباشد چه اتفاقی می افتد؟« به من اقامت نمی دهند و پاسپورتم را تمدید نمی كنند. همه ما دخترهای مجرد اتباع هر سال باید مثل بقیه اقامتمان در ایران را با پرداخت مبلغی تمدید كنیم؛ البته با داشتن برگه تجرد. ولی اینكه داشتن این برگه به چه دردی می خورد برای ما هم سوال است.»
یكسان نبودن قوانین صدور برگه هم دغدغه دیگری است: «هر بار حرف ها عوض می شود. یك دفعه می گویند برای صدور برگه باید سه شاهد با خودت داشته باشی كه از خانواده درجه یك هم نباشند و شهادت بدهند تو مجردی؛ یك دفعه می گویند آن سه یا چهار شاهدت پاسپورت داشته باشند، یك روز دیگر می گویند مهم نیست! كارت آزمایش هم می توانند داشته باشند، یك دفعه می گویند سه شاهد باید در كلانتری شهادت بدهند، یك روز اما كلانتری می گوید دیگر وظیفه ما نیست؛ بازگشت كنید به پلیس مهاجرت استان.» تاكید می كند كه همه این ها به كنار! برای گرفتن برگه تجرد و تبدیل پاسپورت دانشجویی به عادی، وقتی دفعه اولت باشد حتما باید بروی این برگه را از سفارت افغانستان در تهران بگیری. حالا بماند كه بار اول برای گرفتن برگه باید پنجاه دلار بدهی، پدرت هم همراهت باشد و در تهران هم دنبال شاهد بگردی؛ هرچند از سال دوم به بعد می توانی از همان استان خودت اقدام كنی.»

دل نگرانی دخترها، نگاه عجیب و غریب اهالی محل به این مساله هم است: «مثلا كلانتری اصفهان می گوید سه شاهدت را همراه سرپرستت بیاور كلانتری تا شهادت بدهند مجردی و تاكید هم می كنند كه شاهدها همسایه باشند. آخر مجرد بودن دختر یك خانه چه ربطی به همسایه ها دارد كه بیایند شهادت بدهند.»
زهرا شنیده كه در استان های دیگر گاهی وضعیت بدتر است: « دوستم كه ساكن شیراز است می گفت از كلانتری محل مامور اعزام می كنند در همان محل زندگی دختر، و او درِ خانه تك تك همسایه ها را می زند كه بپرسد دختر این خانه مجرد هست یا نه؟! خب این صورت خوبی ندارد؛ بخصوص برای خانواده هایی كه تفكر سنتی دارند یا در محله های خوبی زندگی نمی كنند.»
مشخصات همسر برای اتباع خارجی در پاسپورت هایشان ثبت می شود و زهرا می گوید وقتی این بخش پاسپورتم خالی باشد پیداست كه مجردم دیگر!
دخترها وقت صدور این برگه كنایه هم شنیده اند: «این اواخر، قوانین برگه تجرد باز عوض شده بود. دوستم من را بعنوان شاهد صدا كرد كه با هم برویم برای گرفتن برگه تجرد او. فكر می كردیم كه هنوز قانون پارینه برقرار است كه باید چند شاهد را ببریم كلانتری منطقه، ولی آنجا گفتند نامه آمده و باید بروید پلیس مهاجرت. رفتیم آنجا و آنها خبر نداشتند قانون جدیدی آمده است. یكی از كارمندها همانجا جلوی تمام آدم های جمع به دوستم گفت چرا ازدواج نمی كنی؟! ازدواج كن كه خیال خودت هم راحت شود. حالا فردا خودت باید بیایی شهادت بدهی برای برگه تجرد این یكی دوست مجردت! خب این حرفها آدم را ناراحت می كند.»

یك جستجوی ساده می گوید گردنگیر داشتن این برگه، دغدغه این روزها نیست و قبلا هم وعده حذف آن داده شده بود: «طبق نامه صادر شده از پلیس مهاجرت ناجا به شماره اتوماسیون ۹۶۳۷۸۶۴۰ از تاریخ ۲۳/۱۰/۱۳۹۶ برای تبدیل وضعیت(خانم ها) از دانشجویی به عادی دیگر احتیاجی به ستاندن گواهی تجرد از سفارت افغانستان نیست.»اما این قانون همچنان وجود دارد.
از چرایی صدور هر ساله گواهی تجرد دخترها هم كه بگذریم، سوال این است كه چرا مسیر گرفتن یك برگه گواهی باید اینقدر آزاردهنده باشد؟ ورود نیروی انتظامی به محل سكونت برای پرس و جو یا حضور دخترها در كلانتری، اتفاقی نیست كه در شان یك دختر باشد؛ كاش در برخورد با آنها هم همان احترامی را قائل شویم كه برای دختران هموطن قائل هستیم.

1398/08/18
17:57:06
5.0 / 5
4681
تگهای خبر: انتظامی , پلیس , كارشناس , نیروی انتظامی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
بیمه خانه Bime khane